Inredningstrender - reportage i Bostadspuls oktober 2017

Inredningstrender – reportage i Bostadspuls oktober 2017

Under många år har det varit vitt, vitt och åter vitt i de svenska hemmen. På senare tid har pasteller börjat smyg sig in och sätta färg på både väggar och inredning. Nu är det läge att smutsa ner dem. Det är dags för mörka färger och stora mönster.

– Det ska vara djupt vinrött, gärna i kombination med mörkgrönt. Vågar man inte gå hela vägen från ljust till mörkt räcker det att lorta ner pastellerna. Blanda i svärta i pastellerna. Vi vill även ha stora mönster på textiler, säger Märit Jonsson som till vardags jobbar som inredare.

Ett stort måste i höst är sammet som återfinns i både gardiner och kuddfodral och då gärna i mörka färger och stora mönster. Sammetsgardiner kan med fördel hängas tillsammans med gardiner i annat material som gärna har stora blommiga mönster.

– Det ska inte vara några små Laura Ashley-blommor utan stora rosor, hortensior och pioner. Samma sak vad gäller växter. Tidigare var det bara gröna växter med stora blad och det håller fortfarande i höst också, men nu vill vi även ha blommiga blommor. Vi köper gärna en stor bukett och sätter på bordet. Blommorna tar för sig i både färg och storlek, säger Märit.

Förutom snittblommorna tipsar Märit om att göra växtterrarium med suckulenter. De kräver minimalt med tid, men är helt rätt om man vill vara trendig i höst. Dessutom ska vi dekorera med inredning som är gjort av äkta hantverk, som snidat trä och keramik. Den konstgjorda marmoren och de falska metallerna plockar vi undan.

– Antingen letar man fram gammalt eller köper nytt hantverk. Det snidade träet ska vara obehandlat. Vi vill se kvistar och årsringar. Det gäller allt trä vi vill ha i hemmet i höst. Det ska vara ljusa träslag. Vi går tillbaka lite till rötterna och gammal tradition, till de gamla svenska snickerierna som gör bord och pallar, förklarar Märit.

Höstens trender bjuder även på en hel del lyxiga detaljer. Det ska vara äkta metaller och fina ljus.

– Vi hämtar inspiration från Art Déco. Det ska vara en lyxig känsla i materialen vi väljer, säger Märit.

– Mässingen kommer att finnas kvar, men även där kommer det att smutsas ner så det blir mer patina i den. Brons kommer nu också efter den här vågen av koppar och mässing och det är för att den är lite lortigare i sig, fortsätter Märit.

Något annat som finns i alla trendiga hem i höst är en sittpuff i sammet. Den kan fungera både som förvaring och som extra sittplats nu när höstmörkret smyger sig på och man samlas i soffan för att spela spel, se på film eller bara umgås.

Oavsett hur många trendiga inredningsdetaljer det finns att inreda sitt hem med i höst tycker Märit Jonsson ändå att det viktigaste är att ha sin personliga stil. Det ska synas vem som bor i hemmet.

– Det ska vara ett ihopplock som gör att man känner att det är en personlig blandning. Man kan inte ha ett hem som ser ut som i ett inredningsmagasin. Man ska visa sina reseminnen. Först och främst har man en personlighet och en stil och sen kryddar man med trend, säger Märit.

Text och bild: Bild: Anna-Karin Pernevill, Mittmedia

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!